Advent második vasárnapja van, így ma már a második gyertya is ég.

Mi is az Adventi koszorú és kalendárium?
Szinte mindenhol az egyházi liturgiákat népszokások és a babonák betartása egészítette ki. Ilyen többek között az adventi koszorú, amelyet először valamikor 19-20. században készítettek. 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, és karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott meg. Mára már az adventi koszorún négy gyertya díszeleg, a négy adventi vasárnapot jelképezve. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm és szeretet. Ha a hitbéli hagyományoknak szeretnénk megfelelni, akkor a koszorúra három lila és egy rózsaszín gyertyát tegyünk. A lila szín a várakozást és a bűnbánatot fejezi ki. Harmadik vasárnapon, a Gaudete vasárnapon meggyújtott gyertya pedig rózsaszín, ami az örömöt jelenti.
Az adventi naptárt egy édesanya találta ki gyermekének, hogy könnyebb legyen számára a várakozás. Ez az úriember a német Gerhard Lang, aki valamikor a XX. század elején kapott egyet ajándékba az édesanyájától. Gerhard felnőttként vállalkozásban vitte sikerre az ötletet. Ma az adventi naptár ugyanolyan szimbólum lett, mint az adventi koszorú. Főleg a gyerekeknek, készítsünk mi is adventi naptárakat, ahova kis meglepetéseket, vagy csak édességet csempészhetünk bele az ablakocskákba.
Hagyományosan advent első napjaiban nyitják meg kapuikat az adventi vásárok is szerte a világban. Ilyenkor állítják fel a városok, települések a saját karácsonyfájukat, és díszkivilágításba borulnak az utcák.
Advent második vasárnapja van, így ma már a második gyertya is ég.
A községünkben pedig adventi ablakok készültek, igaz a meghirdetett 24 fő nem jött össze, de szeretnénk megmutatni azokat, akik készítettek.
Készítette Györe Ibolya
Készítette Eszlátyiné Palkó Éva és családja
Készítette Jelics-Nagy Csilla és családja
Készítette Komjáti-Fazekas Zsanett és családja
%d bloggers like this: