Advent harmadik vasárnapján már a három gyertya ég az adventi koszorún, és községünkben újabb adventi ablakok készültek!

Milyen népi hagyományok, jeles napok esnek az adventi időszakra?
Az adventi időszakra esik több jeles nap, amelyeknek népi hagyományköre kisebb-nagyobb mértékben vallásos elemeket is tartalmaz: András, Borbála, Miklós és Luca.
András napja november 30: Szent András apostol ünnepe. Hagyomány szerint ez a nap a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap.
Borbála napja december 4: Szent Borbála a hagyomány szerint Kisázsiában élt és a keresztény hitéért megkínozták. Borbála napján szokás volt vízbe tenni egy cseresznyefa ágat, ha ez Karácsonyra kizöldült, kivirágzott, akkor a népi hiedelem szerint a következő évben egyrészt házasságot jelentett, másrészt az év jó termésére utalt. Borbála napján tilos volt a fonás, varrás és a takarítás.
Miklós napja december 6: Mürai Szent Miklós püspök volt többek között a nehéz körülmények között élők védőszentje. Életéről sok legenda született, ezekből alakult ki a Mikulás személye is (a neve cseh eredetű). Állítólag az éjszaka leple alatt ajándékokat osztogatott a szegényeknek úgy, hogy azok nem is sejtették kitől kapták. Így ezen a napon mi is készítünk a Mikulás nevében jelképes ajándékokat, amelyeket mi is titokban helyezünk el a csizmákba. Az ajándékozás eredete Ausztriából ered.
Luca napja december 13: Szent Luca Szent Borbálához hasonlóan mártírhalált halt hitéért. Gergely naptár bevezetése előtt ez volt az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz sok népszokás és babona kapcsolódik. De talán ma is betartott szokások közé tartozik a Luca naptár és szék készítése, a Luca búza ültetése, lucapogácsa sütése, lucázás….
Készítette Pintér Erika és családja
Készítette Fazekas Richárdné és családja
Készítette Csikhonné Molnár Nikolett és családja
Készítette Horváth Snezana és családja