A kétyieknek Szlovákiában már van egy hasonló nevű testvértelepülése, most újabb lehet.
Lengyelországban járt a napokban a falu delegációja. Kétyen (lengyelül: Kęty) töltöttek el három napot a kétyiek. A kapcsolat, amely az itteni települést és az ottani kisvárost összeköti, nem újkeletű, 2016-ban kezdett kialakulni.

„A térképen találtunk rá a kis-lengyelországi vajdaságban fekvő, húszezer lakosú városra, s nagyon megörültünk, hogy a szlovákiai Kéty mellett Lengyelországban is van a miénkkel egyező nevű település – mondta Gödrei Zoltán polgármester. – Nem árulok zsákbamacskát, az volt a legfőbb célunk, hogy újabb testvértelepüléssel bővítsük a kapcsolatrendszerünket.

A szlovákiai Kéttyel 1996 óta ápolunk szoros kapcsolatot, s a lengyelekkel is egyre jobban összebarátkozunk” – tette hozzá a faluvezető.

A „barátkozás” eredményeként a kétyiek idén már kétszer is jártak Lengyelországban, előbb nyáron, a város 740. születésnapjára szervezett rendezvénysorozatra kaptak meghívót.

Az elmúlt hétvégén pedig az ottani búcsúra látogattak el. Ezúttal már nemcsak önkormányzati szinten utaztak, hiszen a polgármester vezette delegációval tartott a Kétyi Hagyományőrző Egyesület is, amely színvonalas műsorával óriási sikert aratott a helyi művelődési központban tartott rendezvényen. Különösen a lengyel nyelven előadott nótájuk, amelyet percekig felállva tapsolt a helyiséget zsúfolásig megtöltő közönség.

A történeti hűséghez hozzátartozik, hogy a lengyelek szeptemberben már itt jártak Kétyen, ismerkedtek egy kicsit a faluval, sőt a szekszárdi szüreti napokra is ellátogattak.

„Természetesen vittünk magunkkal egy hordó jófajta bort, amit az ottani polgármester vert csapra és kínálta vele végig a vendégeket. Talán nem kell mondanom, hogy mekkora sikere volt. És készítettünk ajándékba egy DVD-t, amely Kétyet mutatja be, s amelyet lengyelül is feliratoztunk” – mondta Gödrei Zoltán.