Jelentős járdaépítés kezdődik az idei évben Kétyen – erről is döntött legutóbbi ülésén a település képviselő-testülete. A tavalyi konszolidációs pályázaton elnyert tízmillió forintos támogatásból 7,8 millió forintot fordítottak útfelújításra, a megmaradt 2,2 milliót pedig járdák rendbetételére használják fel – tájékoztatott Gödrei Zoltán polgármester. A Rákóczi Ferenc utcában és a Hegedűs Gyula utcában ebből a pénzből 160 méternyi járdát térköveznek le. Ez azonban csak az első lépés lesz a járdafelújítási projektben: a település közel 15 millió forintot nyert az önkormányzati feladatok támogatását célzó pályázatán, amelyet 2,6 millió forinttal egészítenek ki, így további 3040 méternyi járdaszakasz újulhat meg a településen. Ebből a pénzből minden rossz járda felújítására jut – fogalmazott a faluvezető.

Az esőzések idején komoly gondot okoz Kétyen a vízelvezetés, ezért az idén a település az árkait is kitisztíttatja. Erre 2,5 millió forintot költenek. A Dózsa György utcai árok mellett minden olyan árkot kitakarítanak, amelyek az átereszeknél hordalékkal teltek meg, ezáltal akadályozva a vízelvezetést.

Szemléletformáló pályázaton is szerepel a település 2018-ban, mégpedig Zombával, Felsőnánával, Kölesddel és Murgával közös konzorciumban. Az elnyerhető 11 millió forintból három éven keresztül különböző rendezvényeket szerveznének az egészséges életmódra, környezettudatos gondolkodásmódra nevelés jegyében.

Az önkormányzat elkészíti a település klímastratégiáját is, mégpedig Felsőnánával és Murgával közösen. Gödrei Zoltán elmondta: azért pályáztak hármasban, mert az indulás feltétele 1000 és 2000 közötti lakosságszám volt, 5 és 10 millió forint közötti összeg nyerhető. A cél a klímatudatos életmód megismertetése a település lakosságával, többek között az óvodásokkal.

Idén a tervek szerint bővülni fog Kéty testvértelepüléseinek száma. A szlovákiai Kéty (Érsekkéty) mellett hivatalossá teszik a lengyelországi Kéttyel való kapcsolatukat, amely már 2016 óta tart, s amelynek keretében többször is voltak Lengyelországban és a lengyelek is jártak már Kétyen.